NOTA DE PREMSA: La 'Setmana de les malalties hepàtiques a Catalunya' conscienciarà sobre la tendència creixent de les patologies cròniques del fetge i la importància de la detecció precoç


NOTA DE PREMSA: La 'Setmana de les malalties hepàtiques a Catalunya' conscienciarà sobre la tendència creixent de les patologies cròniques del fetge i la importància de la detecció precoç
NOTA DE PREMSA

La 'SETMANA DE LES MALALTIES HEPÀTIQUES A CATALUNYA' CONSCIENCIARÀ SOBRE LA TENDÈNCIA CREIXENT DE LES PATOLOGIES CRÒNIQUES DEL FETGE I LA IMPORTÀNCIA DE LA DETECCIÓ PRECOÇ

La Setmana de les Malalties Hepàtiques de Catalunya tindrà lloc del 15 al 18 de gener i inclourà diferents accions a les 4 províncies.

Conferències, taules rodones, cribratges de malaltia hepàtica a diversos hospitals, realització d'elastografies per detectar la fibrosi i xerrades dirigides a escolars conformen una completa agenda d'activitats.

L'alcohol i l'obesitat, o la combinació de totes dues, són les causes més freqüents de cirrosi a Espanya, inclosa Catalunya.

Les patologies hepàtiques cròniques estan en augment i han adquirit una rellevància significativa a causa de la seva estreta relació amb l'epidèmia d'obesitat i la diabetis mellitus (DM) tipus 2. Entre aquestes malalties destaquen l'esteatosi hepàtica metabòlica (EHmet) o fetge gras, la malaltia hepàtica relacionada amb el consum d'alcohol i les hepatitis virals, així com el càncer de fetge (hepatocarcinoma i colangiocarcinoma).

Barcelona, 11 de gener de 2024
– L'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge (AEEH), amb l'auspici de la companyia biofarmacèutica AbbVie, organitza del 15 al 18 de gener la Setmana de les Malalties Hepàtiques a Catalunya, un projecte on professionals de l'hepatologia participen en diferents activitats amb l'objectiu de conscienciar la població sobre la tendència creixent de les malalties hepàtiques i la importància de la detecció precoç. I és que les patologies hepàtiques cròniques estan en augment, i han adquirit una rellevància significativa a causa de la seva estreta relació amb l'epidèmia d'obesitat i la diabetis mellitus (DM) tipus 2. Entre aquestes malalties destaquen l'esteatosi hepàtica metabòlica (EHmet) o fetge gras, la malaltia hepàtica relacionada amb el consum d'alcohol i les hepatitis virals, així com el càncer de fetge (hepatocarcinoma i colangiocarcinoma). L'alcohol i l'obesitat, o la combinació de totes dues, són les causes més freqüents de cirrosi a Espanya, inclosa Catalunya.

Les hepatitis virals segueixen sent responsables d'alts nivells de morbiditat i mortalitat de les malalties hepàtiques a nivell mundial; ia Espanya, juntament amb l'alcohol i el fetge gras, són una de les principals causes del càncer hepàtic”, assenyala la Dra. María Buti, consultora sènior del Servei d'Hepatologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona i una de les coordinadores de la Setmana de les Malalties Hepàtiques a Catalunya.

Precisament la Dra. Buti participarà a la inauguració d'aquesta Setmana, l'agenda de la qual s'inicia el dia 15 a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, amb la participació del Dr. Joan Colom, subdirector general d'Adiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l'Agència de Salut Pública de Catalunya; el Dr. Manuel Romero, President de l'AEEH; el Dr. Ramón Bataller, cap d'Hepatologia de l'Hospital Clinic de Barcelona; el Dr. Joan Carles Quer, cap de Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona; la Dra. Carmen Lopez, responsable del Servei de Digestiu de l'Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, i el Dr. Carlos Aracil, especialista del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital Aranau Vilanova de Lleida. La jornada continuarà amb una conferència impartida pel Dr. Pere Ginès, hepatòleg del Clínic de Barcelona, sobre la detecció precoç de les malalties hepàtiques a Catalunya, i una taula rodona en què intervindran hepatòlegs, pacients i especialistes en Atenció Primària i Infermeria.

Els dies 16 i 17 es realitzaran cribratges de malaltia hepàtica de 9 a 14 als hospitals Del Mar, Clinic, Vall d'Hebron i Sant Pau, on es muntaran també estands amb informació per a la població sobre NASH, Hepatitis C, consum d'alcohol, hàbits de vida saludables, dietes o programes dexercici físic. A Barcelona s'han programat a més xerrades a alumnes de l'ESO i el Batxillerat sobre com afecta el consum d'alcohol al nostre cos, igual que en altres províncies catalanes.

A Tarragona, del 15 al 18 de gener, s'impartiran sessions sobre malalties hepàtiques a centres d'Atenció Primària, així com a l'Hospital Joan XXIII. A més, amb la col•laboració de l'Ajuntament de Tarragona, s'instal•larà a la Rambla Nova un estand expositor dirigit a divulgar informació sobre les malalties hepàtiques i la prevenció, detecció ràpida d'hepatitis B i C i elastografia hepàtica.

El 17 de gener es realitzarà a l'Hospital Arnau Vilanova de Lleida, de 8 a 15 hores, tests d'elastografia per a la detecció de fibrosi i tests ràpids de Hepatitis B i Hepatitis C. I a Girona, als Hospitals Dr. Josep Trueta i Santa Caterina es duran a terme també cribratges de malaltia hepàtica de 8 a 15 hores els dies 16 i 17 de gener. L'Ajuntament de Girona promourà per part seva accions de prevenció de malalties hepàtiques i s'impartiran també xerrades en centres docents sobre l'alcohol.

I és que l'alcohol, com indica el Dr. Joan Colom, “és responsable de més del 50% dels casos de cirrosi hepàtica”. “El patró del consumidor d'alcohol canvia a més: hi ha cada vegada més dones i població jove. No ens cansarem de dir que l'únic consum segur és 0, però a qui convencerem quan l'accés a l'alcohol és tan fàcil”, recalca el Dr. Bataller, un dels principals especialistes mundials en l'impacte del consum d'alcohol sobre les patologies del fetge i, juntament amb la Dra. Buti, coordinador de la Setmana de les Malalties Hepàtiques a Catalunya.

La Setmana de les Malalties Hepàtiques és un projecte engegat per l'AEEH, amb el suport d'AbbVie, i que ja s'ha organitzat a diverses comunitats com Madrid, Andalusia, Comunitat Valenciana, Cantàbria, Astúries i Galícia. “Com a societat científica tenim una importantíssima tasca referent a la conscienciació de la importància de la detecció precoç de les malalties hepàtiques, per prevenir la seva progressió (perquè a més ho fan de manera silenciosa) i futures complicacions”, explica el Dr. Romero, president de l'AEEH. "Les malalties hepàtiques tenen causes prevenibles en molts casos, per això hem d´implementar normes de vida saludable, de dieta equilibrada i de promoció de l´exercici entre la població", conclou el Dr. Romero.

Agenda completa de la 'Setmana de les malalties hepàtiques a Catalunya' https://aeeh.es/congresos/semana-de-las-enfermedades-hepaticas-cataluna/

Quant a l'AEEH
L'AEEH, fundada el 1967, reuneix actualment més de 1200 metges, infermeres, investigadors bàsics i altres professionals sanitaris dedicats a la investigació i l'atenció de persones amb malalties hepàtiques a Espanya. Per a més informació sobre l'AEEH, si us plau, visiteu www.aeeh.es i segueix-nos a X, Facebook o Instagram.


Gabinet de premsa de l'AEEH
Celia Ruiz
654 74 64 73]b